Fra Ostia til Anzio 13, og Nettuno 14 - 19 september 2016


Vi bøyer oss i støvet for de herlige damene på marinakontoret hos Technomar1! De ordna og kjørte og fiksa og stod på når vi trengte hjelp med toll og finansbyråkrati. Tusen millioner takk!

Vi forlater Tibern-elva ved Ostia og seiler en seks timers tur sør til en liten havneby som heter Anzio.
Vi blir geleidet inn i havna av en privatperson på tur med familen i en liten båt. Og bra er det, det har lagt seg en svær sandbanke i forlengelsen av moloen som vi ganske sikkert ville gått på grunn på. Det samme fenomenet opplevde vi i innløpet til Ostia, der var vi faktisk på grunn, men kom oss løs. 

Vi ligger i Anzio en natt, fin tur på stranden, bort til keiser Neros gamle havn, som nå ligger i ruiner på stranden. Nero og Caligula var også født her. 

Rester av Neros havn.
Dagen etter bestemmer vi oss for å seile sørover til øya Ponza. Men vi er litt treige, kommer seint avgårde. Og når vi kommer utpå, blir vi dirigert lenger ut på havet på grunn av militærøvelser. Ombestemmer oss, går inn til Nettuno, neste by bare et par km lenger nede. Her er en stor marina. Vi blir liggende her i lyn, torden, regnvær og kraftige vinder, været varer noen dager.  Sykler turer, går på museer, arkeologisk og krigsmuseum. Sosialiserer litt med amerikanske hippier i båten "Sherpa" som ligger foran oss. 
I 1944 invarderte de allierte strendene i Anzio/Nettuno for å fordrive tyskerne ut av Roma-området.  Det var en svær operasjon, og mange tusen ble drept. Mesteparten av området ble ødelagt og bygget opp igjen etter krigen. Derfor er det begrenset mengde av gamle bygg.
Var på den amerikanske militærkirkegården, her er tusenvis av minnesteiner, et gedigent anlegg. Den engelske militærkirkegården ligger rett borti høgget her.