Siracusa, Sicilia 3 - 5 november 2016

Noe må vi finne på på lange seildager.. Helge DiCaprio er bak kamera. Ser ikke så lekker ut som jeg følte meg :)
Vi seiler fra Catania til Siracusa.
Siracusa er en fantastisk naturlig havn. Den er grunn og har godt bunnfeste for ankring i hele bukta. Ikke rart den ble et knutepunkt.
Koselig og god marina ved gamlebyen.
Marinakontoret. Ikke så høy i hatten når vi skulle balansere over til flytebryggen med syklene og et glass vin innabords ;)

Siracusa er 2700 år gammel, og er Sicilias historiske hovedstad. I antikken var den en av de fremste statsmaktene i Middelhavet. Her en del av bymuren. 

Nåtidens sjarme.

Vespa i riktig miljø.

Vi var på et flott museum i gamlebyen, mye skulptur, ornamenter,
malerier og der fant vi denne nydelige saken..
..og Siracusa har blant annet vært gresk, romersk, arabisk og normannisk. Denne bysantinsk-normanniske graveringen fra 1100-tallet på en marmorstøtte minner umiskjennelig på graveringen vi fant på dørkarmen til Torp stavkirke fra 1160 (til høyre). Så vi er ikke de første nordboerne som seiler rundt her nede. 

Koselig by

Kveldsstemning på havsiden av byen. Om det er en gammel molo eller en hindring som er bygd utenfor bymuren vet vi ikke, men den er menneskeskapt og veldig gammel. 

Piazza Duomo. 

Disse barokke fasadene ble ofte bygd på eldre kirker. Duomoen i Siracusa her. 









Sicilia og sør-Italia var gresk før romertiden, og Archimedes var født og levde hele sitt liv her. Matematiker og fysiker. Det var han som dyppet legemet i vann og sa Eureka! Han fant opp "Arkimedes skrue" som er i bruk i dag. Og fant opp prinsippet om kraft x arm.
Han var også kjent for sine krigsmaskiner, her "Arkimedes klo", som var en snedig innretning for å velte romerske skip som nærmet seg bymurene i Siracusa. Dette var under den 2 puniske krigen i 214 f.Kr. 















Santa Lucia var født og oppvokst i denne byen. På Sicilia portretteres hun med en dolk i halsen, og ofte bærende på et fat med to øyne. Legenden sier at før hun led martyrdøden, rev hun ut øynene sine og sendte dem til sin forlovede. Hun ville ikke gifte seg med ham fordi han ikke var kristen. Det fins flere varianter av historien. Luciadagen feires 13 desember, som i Norge, foretrekker den nordiske variantene, med lys i håret. 
Farvel til en fantastisk by.