Azorene – Irland 11.- 21.juni.

Etter nesten to ukers venting på nydelige Azorene, øya Faial, får vi endelig klarsignal fra Fri-Vind-vær-Mats om at nå kan vi sette kursen hjemover via Irland. Vi er klare, Helge og Totti (Helge Øklands nye kallenavn) har styrt og fikset småting i to uker nå. De oppdaget at vaieren til rulleforseilet nesten var slitt helt av, det var jammen flaks at de så det, hadde ikke holdt mange dagene ute i havet. Totti er en racer til å dra i gang jobbinga igjen når Helge har sluppet tatlet på seg, de to fungerer knallbra sammen. Turid er blitt redusert eller opphøyd (alt etter som) til handlesjef og hovedkokk. Og så har jeg funnet ut at det er genialt at begge heter Helge, har aldri fått så kjapp respons før, når jeg ber om hjelp. To stykk som iler til ☺. Lavtrykkene har ligget i kø, nå ser det bedre ut, men vi forbereder oss på noe ruskevær uansett.


Torsdag 11.juni: Henter det frosne kjøttet på butikken og setter ut havna, sammen med Ruffen og Orion. Tar en siste telefon til de nærmeste før vi mister mobilkontakt. Nå er det ca 12 døgn før vi ser land igjen. Nydelig vind fra vest og sol. Stillongsen tas på, men av igjen etter noen timer. Middag: Spaghetti med kjøttdeig som ikke er noe særlig god.
Fredag 12.juni: Delfindagen! Flokker av dem besøker oss flere ganger. Nydelig seiledag, vi soler oss litt i styrbrønnen. Så varmt har det ikke vært de to ukene vi lå i Horta. Middag er gresk salat med kyllingklubber. Bakte brød i dag.
Lørdag 13.juni: Hvaldagen! I alle fall den første, det kommer flere. Store spruter ca 100 meters avstand (på bildet), pluss mye delfin og Pilot-whales? Sol, fint vær, kaldere om nettene. Turid er godt i gang med å strikke ullvotter av babygarnrester, er redd det blir skikkelig kaldt lenger nord.
Middag: Bacon, poteter,gulrot og ertestuing. Har fått dreisen på hjemmelaget ertestuing nå ☺. Det er jo ingen sak jo.


Søndag 14.juni: Vi blir enige om å gå over fra 4 til 3-timers vakter, for det er så kaldt å sitte om nettene. Da får vi bare seks timers hvile mellom vaktene, men det er jo luksus i forhold til Ruffen, som bare er to ombord. Sol og fint vær, men kaldere. Ruffen-Steffen så en hai i dag. Små og store hval er hverdagskost, nesten. Vi får høre at Rattata fra Oslo, som gikk noen dager før oss, har seilt på hval, det kjentes som om de gikk på grunn, men ingen skade skjedd. De fikk ikke sett hvalen, den dykket nok ganske kjapt.
Middag: Bacon-pannekaker ☺


Mandag 15.juni: Regn og en god del vind, litt trist vær. Men havhestene er i sitt ess og flyr slalom mellom bølgene og sneier vannflaten med vingespissene. De er flotte! Mye hval å se på avstand i dag også.
Vi baker brød igjen og foccacia, som vi har til dagens middag: Meksikansk tomatsuppe.


Tirsdag 16.juni: Totti ble skremt i natt, da en svær hval kom opp og blåste like ved båten. Det har yret hele natten, men Totti har underholdt Orion og Ruffen med nattlig munnspill-konsert på VHF-en. ☺
Om dagen får vi endelig napp på fiskekroken, det er en 9-10 kilos tunfisk som vi deler med Ruffen og Orion. Det blir en mektig middag med løk og paprika-fløtesaus til. Og så har jeg bakt kringle. Vi fyrer opp i byssa for første gang på et år, for å tørke ut fuktigheten av klærne og har det varmt og deilig inne.
Onsdag 17.juni: Platt lens, da går det ikke så veldig fort, og det blir noe rulling. Vi går 100 nm dette døgnet, det er litt mindre enn de andre dagene. Men det er fina veret, om ikke så varmt. En svær finnhval dukker opp 10 meter fra siden på båten og blåser, det er mektig. Synd vi ikke får tatt bilde før det er for sent. Ser det siste portugisiske krigsskipet.
I dag er det kringlerester til middag, og en omgang med nudler. Orker ikke tunfisk igjen, etter det mektige måltidet i går.
Torsdag 18.juni: Nydelig nattseilas i natt, kaldt, tørt og fint, stjerneskinn. Må gå for motor, men det er så fint at det er greit. De ferdigstrikkede vottene varmer om natten. Solen varmer om dagen. Delfinene hopper høyt rundt båten, det er skikkelig show! Vi har VHF-quiz med Orion og Ruffen, og backgammon. Fremdeles platt lens, vi legger oss litt nord for kursen for å få bedre vind, og går tilbake til ”streken” når vinden vender mer på nord ut på kvelden. Det fungerer kjempebra for oss, bedre komfort, og god fart.
Pølser og spaghetti på menyen.


Fredag 19.juni: Fina veret! Havet har skiftet farge fra det intense blå, til mer mørkt mosegrønt. Havhestene er blitt hvite, og de flotte havsulene er på plass.
Veldig skiftende vindstyrke i dag, selv om den har fin nordvestlig retning. Det blir litt ollete å holde følge, for båtene oppfører seg forskjellig i vinden, og vi har lavere terskel enn de andre for å starte motor. Det er lettvint for oss å gå for motor, vi slipper å håndstyre. Pluss at vi nok begynner å bli litt utålmodige etter å komme fram. Vi blir enige om at vi snakkes i Kinsale, eller evt. Dublin, så seiler vi avgårde etter eget tempo. Middag er tørrfisk fra norge, kjøpt på Azorene, mye finere stykker enn de vi får kjøpt hjemme. Med bacon, poteter og ertestuing ☺. Helge koker middag, og vi har en liten krangel om fisken skal oppi kaldt vann, eller etter at det har kokt opp. Det smakte nydelig, selv om han gjorde det på feil måte..

Lørdag 20.juni: Silkeseilas! Etter en natt med motorgåing, får vi en kjempe seilevind som gir oss stødig fart på 6-7 knop, nesten uten bølger og sola skinner og dette hadde vi ikke forventet nært Irland i det hele tatt. Fan-tas-tisk! Middag er couscous a la Totti, sprita opp med løk og ananas.


Søndag 21.juni: Tett, kald morgentåke i det vi nærmer oss land. Så letter tåken, og vi får en flott tur langs land. Orion og Ruffen er like bak oss, de bestemmer seg for å gå inn til Kinsale. Vi går videre til Dublin, har det litt travelt med å komme hjem.
Middag: Skinkeboks med grønnsaker, foccaciabrød og sylteagurkdressing.


Mandag 22.juni: Flott, stille natt- og dagseilas. Ikke vind, men tidevannet er med oss det meste av dagen. Skarv, havsuler, alkefugler, sel, niser i fleng. Det skyer til når vi nærmer oss Dublin, kommer inn kl.18.00 etter litt over 11 døgn på sjøen. I havna ligger Emblem, Las Primas og Colin Archer (eieren er tippoldebarnet til Colin Archer, han som designet båtmodellen som Leikaren er bygget etter) Rekker en dusj og indisk restaurant før vi stuper i seng.
Vi har hatt en kjempetur fra Horta! Vær og vind har vært supert nesten hele tiden ☺. Andre som gikk fra Horta få dager før oss, har hatt store problemer og måttet snu, så vi er superglad for at vi ventet! Takk til Ruffen og Orion som vi har hatt følge med det meste av veien, dokker er humørspredere av stort format!Dublin-på-en-dag - Tirsdag 23.juni: Vaskeri, marinebutikk-handling, båtfiksing, trasking i sentrum, kunstgalleri, tur i parken, drikke guinness og irish coffee, spise gourmetburger og sushi, handle mat, irsk folkemusikk-pub-konsert, springe til det siste toget, tomannskabal mens Helge leser Times og så nattinatt.

Tror vi har fått en rakett i rompa - Onsdag 24. og torsdag 25.juni: Plutselig må vi skynde oss hjem. Helge har noen jobbgreier som begynner å brenne, Totti har et slektstevne å nå, Turid vil generelt hjem og bli kjent med Daniel og de andre hjemme. Har egentlig avtalt å gå med Ruffen hjemover, men de er fremdeles i Kinsale med Orion som har fått motorproblemer, så vet ikke når de kommer seg videre. Håper de tar oss igjen i Caledonian-kanalen!
Vi seiler to dager strekk, sammen med Colin Archer, opp til en kanal som heter Crinan-kanalen, i kveld blir det internett i en marina like sør for kanalen.