Cascais (ved Lisboa) til Porto Santo

Porto Santo er en liten øy like nord for Madeira. Her er gratis internett på torget, men vi får desverre ikke til å laste opp bildene av en eller annen grunn. 

Fem norske båter er vi som går ut sammen fra Cascais; Opportune fra Alta, Ruffen fra Stavanger, Tempest fra Florø, Endely fra Bergen, og oss. Det blåste frisk bris fra starten, og i løpet av natten steg det til stiv kuling. Vinden var fra nordøst, altså medvind, og med tung sjø fra nord, ble det mye rulling. Dette værsystemet holdt seg gjennom hele turen, med litt økning og minking av vinden.Etter første natten kalte vi opp de andre båtene og sa at vi legger om til en nordligere kurs, for å få mer komfortabel seilas. Med to rev i storseilet og klyveren oppe, var båten stabil, og vi hadde to komfortable døgn på havet. Vi føler oss trygge ombord, båten har bevist at den tåler mye bank. Bølgene bryter nesten aldri inn over dekk, og styrebrønnen er tørr. (Andre båter har hatt mer mer problemer med dette enn oss).

Litt dempet stemning ombord siden vi dro fra Grete og Arvid, som nettopp kom til Lisboa. 

Nettene er beksvarte, uten måne og stjerner. Vi hører bølgene mer enn vi ser dem. Bortsett fra morilden, da, som lyser i kjølvannet og på bølgetoppene når de bryter. Vi kjører 4-timers skift, og sover i stikk-køya som vi har polstret, den er som en kokong, fin å rulle i. 

Siste døgnet sviktet hoved-autopiloten, og vi måtte legge om kursen dersom den lille "vikaren" skulle greie strabasene. Altfor tungt for oss å styre selv med bare to mann ombord i det været. Så det ble rulling igjen siste døgnet, med kurs rett mot målet. 

Vi så to havskilpadder ved båten, og hadde selvfølgelig besøk av delfinflokker. Ellers var det så mye bølger at det var vanskelig å få øye på evt. dyreliv. To av de andre båtene fant blekksprut på dekk, og en fant en flygefisk.

Menyen underveis består av portugisiske ferske pølser, fransk spaghetti bolognese, gresk salat, nybakt brød (som var perfekt stekt, siden de hadde rullet fram og tilbake i ovnen under hele stekingen), tysk grønnsakssuppe, frukt, kaffe, norsk brunost og kaviar, svensk kavring, og litt sjokolade fra Spania..  skikkelig internasjonalt kjøkken, og appetitten er på topp. Vi er heldige, for ingen av oss har problemer med sjøsyke.
Vi bruker 89 timer på den 490 sjømils- turen fra Cascais.  

Porto Santo har flotte strender, fin liten by, og en spennende, røff natur. Mye palmer og greier. Vulkansk øy, ikke så grønn som Madeira. Andre kvelden her er det premierefest på kaien for TV-serien som "Opportune" produserer for TV-innlandet og TV-nord. Tre av episodene har allerede gått på lokal-tv og de er veldig bra. 

I morgen seiler vi videre til Madeira.

PS: Vi har fikset autopiloten, etter noen timer med mekking løste et slag med hammeren hele problemet :) Det var en hydraulisk tilbakeslagsventil som hadde hengt seg opp.